Dirigent

 

Biografie Joop Boerstoel

Opleiding
De Vordense musicus Joop Boerstoel (1965) studeerde aan de Hogeschool Enschede sector Conservatorium (Ha/Fa directie en klarinet) en het Maastrichtse Conservatorium (orkestdirectie). Zijn docenten aan deze instituten waren o.a. Gert Buitenhuis, Jan van Ossenbruggen en Jan Stulen. Ter afsluiting van de studie UM Ha/Fa directie (Master) in 1991 dirigeerde hij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en in datzelfde jaar leidde hij wederom dit orkest; ditmaal als geselecteerd cursist in het slotconcert van de “Eerste Internationale Dirigentencursus” in de Doelen te Rotterdam.

Concoursen – Cursussen
In juli 1993 won Joop Boerstoel de felbegeerde “Zilveren Dirigeerstok” tijdens  de “Internationale Dirigentenwedstrijd” in het kader van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Ditmaal was de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag het uitvoerende orkest. Ook nam hij deel aan workshops met symfonieorkesten in o.a. Budapest (Hongarije) en Cottbus (Duitsland).

Gastdirecties en workshops
Sinds 1995 is Joop Boerstoel ook internationaal actief. Zo werkte hij onder meer als gastdirigent en cursusleider in Italië, Australië, China, Duitsland, Hongarije en Estland.

Solisten
Als dirigent trad Joop Boerstoel op met diverse nationaal en internationaal bekende artiesten, waaronder Wibi Soerjadi, Bert van den Brink en Cor Bakker, Jörgen van Rijen (trombone), Eric Vaarzon Morel (gitaar), Tim Kliphuis (jazzviool). Ook met diverse artiesten uit de wereld van de lichte muziek of kleinkunst (zoals Paul de Leeuw, Gé Reinders, Edwin Rutten en Joke de Kruijf) heeft Boerstoel met succes concerten geleid.

Overige activiteiten
Joop Boerstoel is momenteel dirigent van een aantal harmonieorkesten en een symfonieorkest. Bij uitgeverij “de Haske” werkte hij mee aan de ontwikkeling van de serie ‘Horen, Lezen & Spelen’. Een in 2002 gereed gekomen driedelige methode voor klarinet (en andere blaasinstrumenten). Als redacteur was Joop betrokken bij het tot stand komen van het boek ‘De Tao van het dirigeren’ van de hand van zijn docent Jan Stulen. In 2014 verscheen hiervan de Duitstalige versie. Ook aan het tweede boek ‘Jan Stulen ten voeten uit…’ heeft Joop zijn medewerking verleend.

Sinds 1998 is Joop Boerstoel als senior adviseur muziek verbonden aan Musidesk Rijnbrink te Deventer. Vanaf 2012 is Joop Boerstoel werkzaam als adviseur muziek (coördinator harmonie) bij het RIC (Repertoire Informatie Centrum). In 2015 werd Joop Boerstoel verkozen in het hoofdbestuur van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) en sinds 2020 is Joop ook adviseur voor Genève Music Band Contest.